Honda Integra Wiretuck

29 April 2021
Honda Integra Wiretuck

THE POWER OF DREAMS

Het alleen maar racewaardig maken van een Honda door middel van aanpassingen aan de motor dekt niet de lading van de activiteiten van Spoon. Door de race achtergrond pakt Spoon de essentie van het autorijden zelf. Naast snelheid is er immers iets anders belangrijk bij het hebben van-, verbeteren van- en rijden met een auto. Emotie. Dat gaat verder dan alleen maar wijzigingen aan de krachtbron.

"Tijdens het opdoen van inspiratie voor mogelijke aanpassingen kwam ik veel informatie tegen over het merk Spoon. Ik droomde weg bij foto’s van Spoon Inspired Honda’s Track Ready Builds”, aldus Michiel. "Toewijding aan de ware essentie van het rijden, dat is waar het om draait bij Spoon. Aandacht voor detail, zelfs voor de componenten en onderdelen die ik, als eigenaar, nooit zal zien.” Wij zien het echter direct, de Integra R van Michiel is bijzonder en verre van standaard. Het Europese front heeft plaats gemaakt voor een Japans exemplaar, gecombineerd met een Spoon bumperlip. Carbon uiteraard. De buitenspiegels zijn vervangen door exemplaren uit de rekken van Spoon, waar ook de SW388 velgenset ooit lag. De matzwarte finish van de velgen steken geweldig mooi af tegen het originele NH0 Championship White lakwerk van de carrosserie. "De mooiste kleur voor een Integra R.” We zijn het met Michiel eens, deze kleur past het beste bij de door middel van een D2 schroefset verlaagde Japanner. Oog voor detail heeft Michiel zeker, want onderdelen die je niet direct ziet als je naast de auto staat, zoals de 'Hell’ remleidingen, de nieuwe originele wiellagers en alle draagarmen zijn opnieuw zwart gecoat.

Het uiterlijk van de Honda werd verfraaid door de montage van een achterbumper, ontwikkeld voor de Japanse markt dus uniek voor Europa. De montage van uit carbon gefabriceerde extensions voor de originele achterspoiler maakt de Integra indrukwekkend, en ook "clean”, iets wat Michiel voor ogen had bij het aanpassen van zijn Integra R.

In 1993 kwam de Honda Integra op de markt. Waar een merk als BMW koos om een bestaand model aan te passen naar betere prestaties, pakte Honda het anders aan. Oké, de techniek van de Integra was grotendeels gebaseerd op dat van de Civic, toch zijn er belangrijke verschillen tussen het model dat ontworpen was om als gezinsauto te dienen en deze Integra. Dit premium model was het antwoord van Honda op de vraag naar een auto in het zogenaamde C segment. De standaard 1.8 liter motor, voorzien van dubbele nokkenas en vier kleppen voor in- en uitademen, leverde standaard 140 pk. Dat lijkt nu niet veel, maar in die tijd was een pk of zeventig het gemiddelde in autoland. Het plezier van het rijden met een standaard Integra zat hem niet zozeer in het grote vermogen, maar in de fabelachtige rijeigenschappen. De Double Whisbone ophanging maakte van de Integra oprecht een sportwagen, met aandrijving op de voorwielen. Tijdens de levenscyclus van de Integra werd het aanbod motoren groter; de motorinhoud zelf overigens niet. De Integra R, het topmodel uit de reeks, was voorzien van het 'B18C6’ motorblok. Ook met 1.8 liter slagvolume, maar dan met een hogere compressie verhouding en een verder verfijnd VTEC systeem. Met 192 Japanse paarden in het vooronder was deze Integra R een geduchte concurrent van menig Duitse Hot Hatch. De motor van de Integra R van Michiel is door hem zelf onder handen genomen. Uiteraard met vakkundig gekozen onderdelen, ontwikkeld door Spoon. De Spoon camshafts zorgen ervoor dat er een groter vermogen bij de lagere- en midden toerenrange aan het Fidanza aluminium vliegwiel wordt afgegeven. De Edelbrock inlaat zorgt voor een goede ademhaling van de motor die onder de motorkap gemonteerd is op innovatieve motorsteunen. Onder de motorkap tref je overigens geen wirwar aan van bedrading, buizen en slangen. De motorruimte lijkt wel op een steriele ruimte van een ziekenhuis. Michiel wilde namelijk de motorruimte zo clean mogelijk maken, een proces dat 'tucken’ en 'shaven’ wordt genoemd. De machineruimte van de Integra van Michiel is qua uiterlijk en afwerking een kunstwerk op zich.

"Het was soms niet gemakkelijk om alle verschillende onderdelen passend te maken”, vertelt Michiel. "Hier en daar waren wat custom modificaties nodig om alles netjes te tucken. Vooral het proces van shaven heb ik zwaar onderschat. Aangezien ik perfectionistisch ben, was dit soms wel een stressend werkje. In het hele proces van aanpassen heeft het shaven van de motorruimte het langste geduurd. Doordat ik zo weinig mogelijk filler wilde gebruiken, was het een tijdrovend werkje om al het plaatwerk netjes te houden tijdens het lassen. De motor is uit de motorruimte getakeld, die overgebleven leegte heb ik volledig gereinigd, aangepast en gespoten. Het kale blok plaatste ik met zorg terug en pas daarna heb ik de diverse onderdelen netjes gemonteerd, dus met de bedrading zo veel mogelijk weg gewerkt.”

Het interieur van zijn Integra is grotendeels origineel. Het stuurwiel met naaf is vervangen door een exemplaar van Spoon, evenals de pook die het schakelcommando doorgeeft aan de versnellingsbak. Het dashboard is voorzien van extra meters die ook de temperatuur en druk van de motorolie weergeven. Het monteren van de meters heeft Michiel zelf gedaan. Er zijn nog plannen voor het interieur maar nog niets definitief; op dit moment staan alleen nieuwe Spoon kuipstoelen op zijn verlanglijstje.

NICE CAR

Natuurlijk ben ik trots op het resultaat: alle aanpassingen heb ik zelf gedaan. Om inspiratie op te doen en te delen, bezoek ik regelmatig diverse autoshows. Het HondaEuroMeet evenement sla ik nooit over. Met een steeds groter wordende vriendengroep ga ik hier ieder jaar naartoe. Tijdens de 2018 editie heb ik de unieke kans gekregen om Tatsuru Ichishima persoonlijk te ontmoeten. Mijn Integra R trok de aandacht van deze 'Big Boss and founder of Spoon Sports’.” Michiel gaat verder: "Hij heeft mijn auto tot in detail bekeken en vond hem waardig genoeg om zijn handtekening te mogen dragen. Tijdens het vereeuwigen van zijn handtekening met watervaste stift op het witte lakwerk, gaf hij een subtiel, maar groots compliment: 'Nice car’.

MEER 402

FOLLOW US:
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER