Corvette ZR1 Convertible: letterlijk uniek in zijn soort

24 Mei 2021
Corvette ZR1 Convertible: letterlijk uniek in zijn soort

Met zijn 766 pk, bijna 1000 Nm en een topsnelheid van 341 km/u is de Corvette ZR1 de krachtigste Corvette die Chevrolet ooit gemaakt heeft. Applaus verandert al snel in gejoel wanneer de ZR1 topless gaat, want ook dan mag hij de titel van 'Beste Paard op Stal’ behouden. Familie Boer zag daar de waanzin van in en na Detroit en Dubai is de ZRI nu thuis bij The Dutch Corvette Collection.

Het feit dat dit de krachtigste Corvette ooit is, is al reden genoeg om er een paar woorden aan te wijden. Toch biedt deze specifieke ZR1 Convertible nóg een reden: er is er maar één van gemaakt. Na zijn debuut op de Los Angeles International Auto Show eind 2017, werd deze pré productie wagen gebouwd. In januari 2018 werd hij afgeleverd bij de General Motors Proving Grounds in Detroit en reisde vervolgens door naar Dubai waar hij het kloppend hart was van meerdere perspresentaties. Na trouwe dienst als eventauto was het nog niet gedaan met de cabrio: familie Boer - eigenaren van The Dutch Corvette Collection - wisten hem in 2019 op te sporen. "Wij hadden onze zinnen gezet op een productieversie van de ZR1 Convertible, maar helaas werden ze nooit geleverd in Europa. Uiteindelijk hebben we deze op de kop weten te tikken. In januari 2020 werd hij per boot verscheept vanuit Dubai”, vertelt Johan Boer.

Shaker hood De ZR1 Convertible is een mooie aanwinst voor de collectie van familie Boer. Naast dat hij uniek is in zijn soort, laten zijn prestaties en technische specificaties ook niets te wensen over. Johan vertelt: "Dit is de laatste Corvette met het motorblok voorin. Ook het feit dat het de krachtigste Corvette ooit is, maakt het voor ons extra bijzonder.” En dat niet alleen: de auto heeft een zogenoemde 'Shaker Hood’ en dat is uniek. Een open motorkap, waarbij de luchtinlaat direct toegang heeft tot het motorblok, heeft Corvette nog nooit gehad. Zo krijgt de motor de ruimte om te bewegen -shaken- onder de kap. "In de vorige ZR1 lag de motor onder plexiglas. Nu is de motor als het ware onderdeel van de motorkap geworden.”

Geschikt voor de weg en het circuit De LT5-supercharged V8-motor levert een gruwelijke 766 pk. Allemaal te danken aan een verbeterd injectiesysteem en een grotere en efficiëntere compressor. De ZR1 komt standaard met een hardcore zevenbak of optioneel met een achttrapsautomaat met schakelflippers. "Het is een bizarre auto om in te rijden. En ik heb nog niet eens plankgas gegeven.” Volgens Johan heeft Corvette er zelfs over nagedacht om alle kopers van de auto een rijvaardigheidscursus op het circuit aan te bieden. "Het is als het ware een Formule 1-auto uit de jaren negentig. Gevaarlijk voor mensen die alleen 'gewoon’ auto kunnen rijden. Je wordt makkelijk verrast door wat-ie kan.” Toch is de ZR1 ook aardig te temmen. "Het mooie van een Corvette is dat hij loeihard kan, maar dat je er toch ook lekker mee kan touren zonder dat hij zenuwachtig wordt of heel erg aan het gas hangt”, noemt Johan. "Er zijn genoeg eigenaren die hun Corvette dagelijks rijden en met een paar andere wielen eronder het circuit op gaan.” Voor de Amerikanen die niet vies zijn van het circuit heeft Chevrolet de volgende oplossing: het ZTK Performance Package. Dit optionele pakket zit ook op deze ZR1 Convertible en bestaat uit een frontsplitter, Michelin Pilot Cup 2-banden, afwijkende onderstel afstelling en speciale Magnetic Ride Control-afstelling.

The Dutch Corvette Collection Dat de ZR1 Convertible nu bij Autobedrijf André Boer in Wezep staat, is echter niet zonder reden. "Mijn opa werkte als chef op een werkplaats vol Amerikaanse taxi’s en ambulances met dikke acht cilinders in het vooronder. Mijn vaders liefde voor V8-motoren zat er dus al vroeg in. Toen hij een jaar of 10 was, zag hij voor het eerst een foto van een Mako Shark II. Mijn vader was op slag verliefd en wist: 'zo’n auto moet ik hebben’”, vertelt Johan. De Mako Shark II was een auto die in 1961 werd ontwikkeld als basis voor de daaropvolgende productie van de Corvette.

Sindsdien zit de passie voor Corvette diep, ook bij Johan. Al in de jaren zeventig hield vader André zich bezig met Corvette en in 1982 begon hij de Stingray '82 Corvette Club, waarna de hobby en ook het aantal auto’s groeide. Tien jaar later opende Autobedrijf André Boer zijn deuren. "Nu staan wij - zijn zoons - ook elke dag op met Corvette en gaan er ook weer mee naar bed. Zeven dagen per week”, stelt Johan. Want naast een werkplaats en een showroom is daar The Dutch Corvette Collection. Het begon, net zoals bij iedereen, met één auto: een 76 Corvette. De auto’s die volgden, zijn vandaag de dag nog altijd onderdeel van de collectie. "De liefde voor een auto wordt op een gegeven moment zo groot, dat je geen afstand meer kan doen. Bij ons is het uitgegroeid tot een collectie. De één verzamelt postzegels, wij verzamelen auto’s”, aldus Johan. De postzegel- en autoverzamelaar hebben echter één ding gemeen: ze zijn altijd op zoek naar de meest bijzondere exemplaren.

Evolutie van Corvette De collectie bestaat nu uit zo’n honderd Corvette’s. Het doel van de familie is om van elk productiejaar van Corvette, één auto te hebben staan. "Zo kunnen we de complete evolutie van Corvette laten zien. Onze collectie-tijdlijn begint met de allereerste Corvette: een 53 Corvette met chassisnummer 39. Dat maakt hem de 39e Corvette ooit gebouwd.” Bijzonder, zeker als je weet dat Chevrolet er in totaal maar driehonderd gebouwd heeft en er daar wereldwijd nog maar 120 van over zijn. Met honderd Corvette’s op stal, blijft familie Boer wel kritisch. "Voor de collectie kopen wij zoveel mogelijk originele auto’s. Daarbij moet de prijs écht goed zijn. We kopen niet zomaar een auto.” De Dutch Corvette Collection is een uit de hand gelopen familiehobby, zullen we maar zeggen.

MEER 402

FOLLOW US:
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER