Peugeot 9x8

07 Juli 2021
Peugeot 9x8

Tegenwoordig is Peugeot misschien niet meer per se een automerk dat de woorden 'racen’ en 'uitzinnig’ oproept, maar het Franse merk heeft wel degelijk een rijke racegeschiedenis. Ze hebben bijvoorbeeld aan het Group B-rallykampioenschap deelgenomen en waren aan het begin van het decennium succesvol tijdens de 24h van Le Mans met de V12-aangedreven 908 HDi FAP (2007-2011). Zo’n tien jaar na hun laatste deelname aan Le Mans, keert Peugeot in het FIA WEC-kampioenschap terug.

Aanschouw de nieuwe Peugeot 9X8, die de volgende stap voor het merk moet gaan zetten. Eerst die naam maar even: de '9’ herinnert aan Peugeots eerdere Le Mans-racers, namelijk de 905 (1991-1993) en de eerder genoemde 908. De 'X’ staat volgens Peugeot voor het vierwielaandrijvingssysteem en de hybride aandrijving van de auto. De '8’ is simpelweg onderdeel van de benaming voor iedere moderne Peugeot - dus ook voor de 9X8. De racewagen moet in 2022 zijn debuut maken in de nieuwe Le Mans Hypercar-klasse, waar hij, zoals het nu staat, in ieder geval gaat concurreren met Toyota, Scuderia Cameron Glickenhaus (SCG) en ByKolles.

Om de competitie een beetje bij te kunnen benen, heeft de 9X8 een 2,6 liter V6 benzinemotor die de achterwielen aandrijft. Hij produceert 680 pk en wordt geholpen door een zeventraps sequentiële versnellingsbak. De voorwielen worden bestuurd door een 272 pk sterke elektromotor en op de bodem van de auto ligt een 900 volt-batterij. Zowel de elektromotor als de batterij is ontwikkeld door Peugeot Sport, TotalEnergies en Saft. Vanwege de regels waaraan fabrikanten zich in de LMH-klasse moeten houden, komt het totaalvermogen van de 9X8 uit op 680 pk. Met een lengte van 5.000 mm, een breedte van 2.080 mm en een hoogte van 1.180 mm luistert de 9X8 bovendien nauwkeurig naar de afmetingsregels van de LMH-klasse.

Peugeots moderne designtaal is ook in de 9X8 terug te vinden. Zo zien we kenmerkende voor- en achterlichten en het relatief nieuwe, futuristisch ogende Peugeot-logo. Wat in het oog springt, is juist het ontbreken van een op het eerste gezicht vitaal onderdeel voor een Le Mans-auto. Inderdaad, de 9X8 heeft geen achtervleugel. Volgens Stellantis Motorsport-directeur Jean-Marc Finot is "een zekere graad van aerodynamische efficiëntie” bereikt, waardoor een achtervleugel niet meer nodig is. Hoe ze dat bij Peugeot voor elkaar hebben gekregen, wil hij nog niet prijsgeven. Benieuwd zijn we zeker: laat het Le Mans-seizoen van 2022 maar komen!

MEER 402

FOLLOW US:
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER