[Persbericht]: Kort geding 402 tegen de Staat op 14 september

07 September 2021
[Persbericht]: Kort geding 402 tegen de Staat op 14 september

UPDATE17 september:
Afgelopen dinsdag was er een zitting van 402 tegen de Staat om de ongelijkheid bij de organisatie van evenementen aan te vechten. Wel tienduizenden bezoekers bij sportwedstrijden en kleinere autoshows kregen geen of zeer lastig een vergunning. Inzet was met name om de grote autoshow in Rotterdam Ahoy op volle capaciteit te kunnen draaien in plaats van met de 1,5m maatregel met bijkomende grote looppaden, bezoekersshifts en extra toezichtkosten en dergelijke. Ook met een omzetverlies omdat er minder bezoekers kunnen komen dan tijdens de laatste editie.
De timing net voor de persconferentie was van belang, omdat het erop leek dat er geen extra mogelijkheden kwamen voor de autoshow 100% Auto Live in Ahoy. Bij de rechter konden we uitvoerig ingaan op de ongelijkheid tussen de verschillende evenementen, maar de ongelijkheid ten opzicht van de attractieparken. Tijdens de zitting is besloten om het geding "aan te houden" om de nieuwe wetgeving per 25 september af te wachten. Er sijpelde door dat de show in Ahoy wellicht op 75% capaciteit moest gaan plaatsvinden.
Inmiddels is duidelijk, dat de inzet van het geding "draaien op volle capaciteit" ook weer mogelijk is. Om die reden is besloten om het kort geding niet verder door te zetten.

Evenementenorganisator 402 bestrijdt rechtsongelijkheid rond Corona-beperkingen
Organisator autoshows voert alsnog Kort Geding tegen de Staat 

Enkele weken geleden kondigde de grootste auto-evenementenorganisator van ons land, 402 Automotive, een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. Dat werd uiteindelijk ingetrokken nadat de Staat toegaf dat informatie op de eigen website onvoldoende was en dit corrigeerde. 
Omdat de onzekerheid en onduidelijkheid door 'Den Haag' echter nog altijd niet zijn weggenomen en 402 Automotive en tal van betrokkenen daardoor ernstig worden geschaad, is besloten tot alsnog een kort geding, op 14 september om 14.00 uur.

402 Automotive ondervindt al maandenlang grote onzekerheid bij de organisatie van haar activiteiten. Een aantal evenementen zijn onlangs geannuleerd en verschillende vergunningstrajecten voor de komende weken worden gerekt. De door Den Haag opgestelde coronaregels blijven een bron van selectief beleid en onzekerheid. 402 Automotive deelt de zorgen van de "Unmute us” beweging die al een aantal grote protestacties tegen het beleid organiseerde. Zij vindt het echter nu tijd om meer te doen dan demonstreren en om het oordeel van de rechter in te roepen. Voor het Kort Geding bij de rechtbank Den Haag wordt 402 Automotive bijgestaan door mr. Lex de Jager (van Till Advocaten) die al eerder de Staat in rechte betrok in Corona gerelateerde zaken, onder andere namens de sportscholen, de kermissen en de vuurwerkbranche. 

De eisers achten het Corona-beleid van de regering volstrekt willekeurig. Kleinschalige evenementen met bijvoorbeeld 4.000 bezoekers worden belemmerd en grootschalige evenementen kunnen wel doorgaan. Popfestivals mogen ook geen doorgang vinden. De Grand Prix van Zandvoort kon echter massaal worden bezocht met volgepakte toegangswegen, tribunes en aanpalende horecagelegenheden. 402 Automotive is een voorstander van zowel de Grand Prix als van het heropenen van popfestivals. Minister Hugo de Jonge vindt het blijkbaar ook prima ("het schuurt in Zandvoort maar vooruit”) maar weigert consequent te zijn ten opzichte van vergelijkbare evenementen met aanzienlijk minder toeschouwers. Dat is onrechtmatig en de rechter moet op basis van het gelijkheidsbeginsel nu ingrijpen. Een vaccinatiebewijs of testbewijs moet volstaan om onze shows zoals 100% Auto Live in Rotterdam Ahoy met volledige capaciteit en een volledig programma te laten plaatsvinden. Zonder de 1,5m regel; de evenementenbranche heeft lang genoeg geleden. Ronald van den Broek van 402 Automotive: "Bovendien stoppen per 1 oktober de steunpakketten, we moeten weer volledig en als vanouds aan de slag.”

Van den Broek vervolgt: "Wij vinden de beperkingen waarmee wij te maken hebben een grote ongelijkheid ten opzichte van bijvoorbeeld de tienduizenden bezoekers die ook wekelijks in de voetbalstadions komen. Het negeren van de festivalbranche-actie Unmute Us en de stagnatie van de besmettings- en ziekenhuiscijfers geven ons weinig vertrouwen in aanpassingen vanuit Den Haag. Het kabinet moet echt ophouden met haar onzinnige en ondoordachte maatregelen, waardoor ook autoliefhebbers, ons bureau, onze leveranciers en onze locaties gedupeerd worden." Het kort geding op 14 september moet uitkomst brengen voor het bedrijf en de branche.

Voor de pers:
Meer informatie via
Ronald van den Broek, 402 Automotive, 06-54291384
Mr. Lex de Jager, Van Till Advocaten, 06-54785904

MEER 402

FOLLOW US:
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER