Een supercar verzekeren? Hier moet je op letten!

Een supercar verzekeren? Hier moet je op letten!
We hebben allemaal weleens gedroomd van rijden in een supercar. De superrijken rijden graag in een snelle Porsche, Aston Martin of Mercedes. Helaas is dat voor de meeste mensen niet te betalen. Maar wie een geluksvogel is en toch zo’n mooie auto op de oprit heeft staan, moet de auto wel kunnen verzekeren. Een handjevol verzekeraars maakt het mogelijk om een supercar te verzekeren. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Bovendien is het afhankelijk van het gebruik van de auto wat de kosten zijn. Een auto die dagelijks gebruikt wordt heeft immers een hogere risico op een ongeluk dan een showauto die vooral in de garage staat. In 2020 nam het aantal luxe auto’s aanzienlijk toe.
Supercar verzekeren
Niet iedereen heeft een supercar, maar wie er wel een bezit moet deze kunnen verzekeren. In de meeste gevallen wordt er bij een supercar gekozen voor een zogenaamde All Risk autoverzekering. Dat betekent dat alle schade aan de auto gedekt wordt. Dus ook als men zelf het ongeluk per ongeluk heeft veroorzaakt, wordt de schade aan de auto vergoed. Als de auto total loss is, wordt de dagwaarde uitgekeerd. Dat is in het geval van een supercar vaak een stuk minder dan de prijs die in de catalogus terug te vinden is.
De kosten van een supercar verzekeren
Een supercar verzekeren blijkt nog een hele klus. Lang niet alle verzekeraars bieden zo’n verzekering voor een dergelijke auto. De meeste verzekeraars verzekeren vooral 'doorsnee auto’s’ en niet zo zeer duurdere modellen. We nemen als voorbeeld de Jaguar F-Type. Deze exclusieve auto kost zo’n 84.000 aan cataloguswaarde. Maar de verzekering is aan de prijzige kant. Een goede verzekering kost ruim 3200 euro per jaar. Dat komt neer op een maandbedrag van 267 euro per maand.
Gebruik van de supercar
Let ook op het gebruik van de supercar. Wie met de supercar de weg op gaat, heeft immers een grotere kans op een ongeluk. 99% van de supercars staan binnen. De meeste supercars worden niet echt gebruikt om mee te rijden, maar worden vooral gehouden als verzamelobject. Zo’n exclusieve auto zal dus nooit echt de weg op gaan maar vooral in de garage staan als showmodel. Toch zijn er ook bekende mensen die toch met zo’n auto de weg op gaan. Conform de polis is het uiteraard toegestaan om zo’n dure auto als daily driver te gebruiken. Maar dat wil de verzekeraar dan wel weten. Want wie ermee de weg opgaat, zal mogelijk veel meer premie gaan betalen dan wie dat niet doet.
Daarom is het belangrijk bij het afsluiten van de verzekeraar goed te overleggen wat precies het gebruik van de supercar zal zijn. Op basis van die risicoschatting wordt dan een premie vastgesteld.
Exclusieve autoverzekering
Een supercar bezitten is het mooiste wat er is, maar de verzekering voor een dergelijke auto kan tot hoofdpijn leiden. Een doorsnee verzekeraar zal niet snel een supercar verzekeren. Dat is simpelweg omdat het risico op een groot schadebedrag veel groter is. En bovendien is er maar weinig vraag naar een autoverzekering voor een supercar. Daarom zijn een aantal verzekeraars ingesprongen op dit gat in de markt. Onder de noemer 'exclusieve autoverzekering’ wordt deze verzekering aangeboden.
Een dergelijke verzekeraar verzekert meestal in twee vormen: All Risk of WA. Voorwaarde van een 'exclusieve autoverzekering’ is meestal dat de auto meer dan 75.000 euro maar minder dan 2000.000 euro waard is. Eventueel is het mogelijk de polis uit te breiden met aanvullende verzekeringen, zoals bijvoorbeeld een inzittendenverzekering.
Niet iedere verzekeraar biedt een verzekering
Een normale verzekeraar zal zeker geen supercar verzekeren. Een supercar kan niet via het normale autotarief verzekerd worden. Daarom zijn er tegenwoordig verzekeraars die gespecialiseerd zijn in het verzekeren van exclusieve auto’s. Het aanbieden van een dergelijke verzekering is namelijk maatwerk. Zo wordt er onder meer gekeken naar de stalling van de auto, het gebruik en het alarmsysteem.
Dit blog is geschreven door WA.nl