402 Automotive: 25 jaar 1996-2021

402 Automotive is gestart in 1996 (oprichter Ronald van den Broek) met het organiseren van autofestivals. Het eerste evenement was Duitse Autosport op Zandvoort op het Circuit Park Zandvoort. Vanaf 1998 verhuisde het evenement naar het TT Circuit Assen en sindsdien groeide het aantal events gestaag naar 10 evenementen per jaar tot bijna 20 in 2004.
Toppers van bijna het eerste uur zijn naast Deutsche Autofest (zoals het eerste event nu heet) ook Japanse Autosport Festival en Viva Italia(1e editie in 1999), maar ook de American Sunday (sinds 2000). In de hoogtijdagen van de tuninghype en het streetracen (vanaf 2001 onder invloed van de Fast and the Furious reeks) kwam het merk AutoMaxx op de markt met diverse edities op verschillende locaties. Maar ook met een magazine (abonnees en de boekwinkels) en een drukbezochte community op het AutoMaxx forum.
In 2005 werd het bedrijf (toen nog VDB Promotions resp VDB CarEvents genoemd) onderdeel van de Telegraaf Media Groep in Amsterdam. Het kantoor verhuisde vanuit het Brabantse Hoeven naar Amsterdam en werd omgedoopt naar TE2 Automotive (Telegraaf Expomedia Events). In die Telegraaf periode werd naast de reguliere kalender ook enkele samenwerkingen met Telegraaf media als Autovisie, AutoTelegraaf en Veronica opgetuigd. De bekendste ervan is het Veronica Indoor Gala in het Gelredome Arnhem. In die periode kwam ook AutoMaxx Summer Edition tot grote bloei, een weekendevent met duizenden kamperende petrolheads was een schot in de roos na de start in 2001. Ook de European Tuning Show in de RAI Amsterdam in 2004 was een van de topevenementen uit die tijd met vele tienduizenden bezoekers.
Na enkele jaren veranderde de naam in 402 Events, de samenwerking tussen het Engelse Expomedia en de Telegraaf werd beëindigd en het kantoor ging terug naar Brabant, Moerdijk. In 2009 verliet Ronald van den Broek het bedrijf en 402 Events werd voortgezet onder een interim-directeur vanuit de TMG.
Vanaf 2011 kwam het bedrijf weer los van de Telegraaf Media Groep en verhuisde terug naar Hoeven en de oorspronkelijke oprichter Ronald van den Broek pakte de draad weer op met de licht aangepaste naam 402 Automotive.
Sindsdien klom het aantal titels weer op van 6 in 2019 naar bijna 20 in de laatste jaren. Uitschieters waren de International Amsterdam Motor Show en de Super Car Sundays in Assen en Zandvoort. Sinds zomer 2019 is 402 Automotive uit deze jointventure gestapt. In oktober 2019 nam 402 Automotive het stokje over van Rotterdam Ahoy met de organisatie van 100% Auto Live met 40.000+ bezoekers.
402 Automotive hoopt in juni 2021 met een flinke "coronavertraging” de grootste show uit haar geschiedenis te organiseren in de Jaarbeurs met de nieuwe partners van DAY1 (Jay-Jay Boske en DJ La Fuente)” DAY1 World of Cars, de grootste autoshow van Nederland.

VERANDEREND MEDIALANDSCHAP
In deze 25 jaar zijn er op mediagebied verschillende "revoluties” doorgemaakt. In de beginjaren waren het met name clubbladen, autotijdschriften, maar ook zogenaamde "speurders” in de Telegraaf cruciaal om bezoekers te trekken naar de evenementen. De telefoon stond in die tijd roodgloeiend als bezoekers kortingsbonnen konden ontvangen per post als er op de lokale kabelkrant NieuwsTV reclamespots werden uitgezonden. Met name in het uitzendgebied rondom Assen was deze kabelkrant een belangrijke pijler naast de clubs. Elke seizoen werden honderdduizenden flyers (met kortingsbon) verspreid op ook andere beurzen en evenementen. Met name Speed & Design in de Jaarbeurs en de Auto- & Motorsport beurs in Zuid-Laren waren belangrijk.
Begin deze eeuw maakten we een grote stap met "inhouse” website- en forumbeheer en de e-mail nieuwsbrieven. Vanaf 2005 kon het bedrijf binnen de TMG gebruik maken van media als Spits, Autovisie en natuurlijk het dagblad om de events bekendheid te geven. Ook werden de eerste stappen gezet met online ticketsales (en groei van database). Na de herstart in 2011 kwam Hyves en even later Facebook om de hoek kijken en social media zijn momenteel cruciaal in het bereiken van de petrolheads. Sinds een paar jaar natuurlijk ook influencers en youtubers.
Tussendoor zijn er experimenten geweest met Vakantieveilingen en ook Google Adwords en SEO.
Momenteel is 402 Automotive betrokken bij de opstart van een nieuw social medium voor petrolheads. We hopen in het voorjaar van 2021 de pilot hiervan in de markt te zetten.


MEER 402


FOLLOW US:
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER