500PK Opel Kadett C Caravan

07 Juni 2021
500PK Opel Kadett C Caravan

Wie wil dat nu niet: een van Volvo’s dikste motoren gebruiken in een Opel Kadettje? Precies, dat is gewoon een geniaal idee. Deze Kadett Caravan - zo heette de stationwagon-variant - uit 1976 is niet zomaar even aangepast, maar werd flink onder handen genomen. Laten we maar eens beginnen bij datgene wat er onder de motorkap ligt. Dat is namelijk misschien wel het meest indrukwekkende aan de auto, want het gaat om de bekende 2.3 liter T5 vijfcilinder 20V uit de Volvo 850 - en dat kon wel eens de coolste Volvo ooit gemaakt zijn. In de Kadett levert de vijfpitter nu alleen om en nabij de 500 pk, mede dankzij een Holset HX35 turbo. Bovendien heeft de Kadett-knutselaar zelf een uitlaat en inlaat ingebouwd, 1000 cc-injectoren geïnstalleerd en de Opel voorzien van een DTA S100 ECU. De spreekwoordelijke kersen op de taart zijn nokkenassen van een turboloze 2.5 liter vijfcilinder en de versnellingsbak van een BMW E46 320 diesel met omgelast koppelingshuis. Als je daar niet warm van wordt…

De Kadett is uitgerust met polyester carrosseriedelen, lexaan ramen en een bodem die volledig uit buizenframes bestaat. Het resultaat van dit harde werk is een gewicht van slechts 1135 kg. Je kunt je alleen maar voorstellen hoe hard dat moet gaan met 500 pk! Verdere aanpassingen aan het onderstel zijn een dubbele draagarm, KW V3 coilovers en een 75% sperdifferentieel. De originele remmen en banden bleven natuurlijk ook niet onder de auto zitten, en dus vinden we 330 mm grote remschijven van de Volvo S60R met 4-pots Brembo-remklauwen. Om alle power op het circuit ook nog enigszins fatsoenlijk te kunnen gebruiken, rijdt de Opel op JR6 10J’s met Michelin raceslicks. Oef… en dan hebben we het fantastische uiterlijk nog niet eens besproken. Kijk eens naar die afgedekte koplampen, bolted-on fenders en de talloze spoilers. En wat een geweldige kleur zit er op de wagen!

Erwin is al tien jaar bezig geweest met deze uitzonderlijke Kadett en lijkt nu richting het einde van zijn project te gaan. De ooit gewone familieauto met weinig verbazingwekkende specs en een tamelijk onopvallend uiterlijk is in die jaren tot een waanzinnige racer getransformeerd. Als je eenmaal zover bent gekomen met je projectauto, mag je daar dan ook gerust erg trots op zijn. Of we dit racemonster ooit op gele platen kunnen verwachten lijkt ons met alle circuitmodificaties stug, maar we hopen van harte dat we hem wel op het circuit in actie mogen zien (en natuurlijk horen)!

MEER 402

FOLLOW US:
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER