Porsche Cayenne Turbo Gt

01 Juli 2021
Porsche Cayenne Turbo Gt

Voor sportwagenfabrikanten is het uitermate belangrijk om aan de wereld te bewijzen dat ze snelle auto’s kunnen bouwen. In het kleine sportwagenwereldje woedt er eigenlijk non-stop een strijd die lijkt te moeten worden gewonnen door de snelste. Ferrari’s, Lamborghini’s en McLarens bijvoorbeeld sprinten tegenwoordig gemakkelijk binnen 3 seconden naar de 100 km/h en vliegen niet zelden richting de 330 km/h. Maar nu veel soortgelijke merken ook SUV’s bouwen, wordt er in dat segment net zo hard gestreden. Porsche bewijst dat nu met de nieuwe Cayenne Turbo GT. Inderdaad, dat klinkt serieus.

Zo serieus zelfs dat de nieuwe super-SUV een recordtijd op de Nürburgring heeft neergezet. Met 7 minuten en 38 seconden verslaat Porsches nieuwste troef de Lamborghini Urus met bijna 10 seconden en de Audi RSQ8 met 4 seconden. En, leuk om te weten: de Turbo GT is net zo snel als de Lamborghini Gallardo Superleggera LP570-4 en de Nissan GT-R. In een SUV! Hoe is dat mogelijk, zou je je kunnen afvragen? Ten eerste beschikt de Turbo GT over 90 pk en 80 Nm meer dan de 'gewone’ Turbo. Met in totaal 640 pk en 850 Nm schiet de Turbo GT in 3,3 seconden naar de 100 km/h en mag hij door tot 300 km/h. Zoals we gewend zijn, komt al het vermogen van de bekende 4,0 liter V8 die ook in de reguliere Turbo ligt.

De oplettende lezer merkt misschien op dat de Turbo GT niet de krachtigste Cayenne is. Dat klopt, want de Turbo S e-Hybrid heeft nog eens 40 pk en 50 Nm meer aan boord met behulp van elektriciteit, maar die weegt dan ook ruim 300 kilogram meer. Ten opzichte van de andere topmodellen van de Cayenne krijgt de Turbo GT een ander titanium uitlaatsysteem, dat gemakkelijk te spotten is aan de buitenkant. De twee joekels van uitlaatpijpen in (bijna) het midden van de diffuser zijn niet te missen. Bovendien zou het nieuwe uitlaatsysteem voor meer geluid moeten zorgen, want Porsche heeft de middendemper in het magazijn laten liggen.

Het is duidelijk dat Porsche hoofdzakelijk wil concurreren met de al eerder genoemde Lamborghini Urus. Qua prestaties komen ze overeen, hoewel de Porsche de Lamborghini op het gebied van acceleratie en ook op de 'Ring verslaat. De Urus heeft met 305 km/h dan weer een net iets hogere topsnelheid. Ook wat betreft de vanafprijs komen de beide extreme SUV’s dicht bij elkaar, want de Cayenne Turbo GT moet €276.500 gaan kosten. Dat is een kleine €2.000 minder dan de Urus - dus een nagenoeg verwaarloosbaar verschil. Vanaf september dit jaar is de Turbo GT op te halen bij de dealer, dus dan zullen we zien hoeveel er van dit snelle apparaat verkocht gaan worden.

MEER 402

FOLLOW US:
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER