E-Legend EL1

06 Juli 2021
E-Legend EL1

Kijk eens aan: na bijna 40 jaar lijkt het eindelijk tijd te worden voor een opvolger van de legendarische Audi Sport Quattro! Typische hoekige jaren 80-lijnen en een heerlijke 2,1 liter vijfcilinder kenmerkten de rallywagen, die ongekende successen in het Group B-rallykampioenschap boekte. Op Pikes Peak zette de Sport Quattro S1 (want zo heette de rallywagen) in 1985 een recordtijd neer en in de jaren daarna volgden nog verschillende overwinningen. Een criterium om deel te nemen aan de Group B-klasse was dat er minimaal 200 straatlegale versies van de rallywagens moesten worden gemaakt. Audi telde daar nog 24 bij op en maakte een van hun gaafste auto’s ooit.

In 2010 al lagen er bij Audi plannen op tafel voor een nieuwe Audi Quattro, gebaseerd op de RS5 en compleet met de 2,5 liter vijfcilinder uit de TT RS. Helaas werden die plannen niet doorgezet, omdat Audi zich intensief bezig ging houden met hun crossover-platforms. Drie jaar later kwam Audi weer met een studiemodel op de proppen, maar ook die moderne Sport Quattro kwam er nooit. We spoelen dus acht jaar vooruit en komen uit bij de E-Legend EL1. Jazeker, een op de originele Sport Quattro gebaseerde hommage die daadwerkelijk op de markt moet komen. Het verschil met de eerdere conceptauto’s is dat de EL1 geen Audi is.

E-Legend is een Duits bedrijf dat niets met Audi van doen heeft. Ze hebben een volledig nieuwe auto gebouwd. En niet zomaar één: de EL1 heeft een koolstofvezel monocoque en wordt aangedreven door twee elektrische motoren. Er ligt een 90 kWh-batterij in de wagen, die ervoor moet zorgen dat de EL1 400 kilometer ver op één lading komt. De EL1 weegt ondanks zijn accupakket, maar dankzij lichte materialen een respectabele 1.680 kilogram. Met een vermogen van 816 pk en vierwielaandrijving schiet hij in 2,8 seconden naar de 100 km/h en heeft hij een top van 250 km/h. Snel zat, nietwaar?

Een prototype van de E-Legend EL1 moet begin volgend jaar onthuld worden, waarna we uiteindelijk de straatlegale productieversie kunnen verwachten. Er zullen slechts 30 exemplaren worden gebouwd, die per stuk vanaf €890.000 gaan kosten.

MEER 402

FOLLOW US:
Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER